Thay bóng tuýp huỳnh quang bằng bóng tuýp LED T8

Cách sử dụng đèn led tuýp bền lâu

DENLEDNHAT.COM – Khi nhắc đến đèn chiếu sáng thì không ai không biết đến bóng đèn tuýp huỳnh quang. Hầu hết mọi gia đình ở Việt Nam vẫn đang sử dụng phổ biến nhất là các dòng đèn tuýp huỳnh quang loại T5(28W) – T8(36W) – T10(40W).

Tuy nhiên công suất tiêu thụ điện của các dòng đèn này là rất lớn và chứa hàm lượng thủy ngân cao nên rất ảnh hưởng đến môi trường. Theo dòng phát triển của công nghệ thì Đèn Tuýp LED đã ra đời để khắc phục tất cả các nhược điểm của đèn tuýp huỳnh quang, đó là tiết kiệm điện năng và rất thân thiện với môi trường vì không chứa thủy ngân.

Đèn tuýp LED Humitsu được nhập khẩu nguyên bộ từ Nhật bản và được phân phối chính thức bởi Công ty Hùng Sông Mã.

Được phát triển dựa trên mẫu đèn tuýp huỳnh quang truyền thống, đèn tuýp led T8 1,2 m có kích thước chiều dài tương tự như đèn tuýp truyền thống. Có điểm khác đó chính là ở công nghệ chế tác ra chiếc đèn tuýp led đó là chỉ với chất liệu vỏ bằng nhôm nguyên chất (Aluminium) + tấm chắn mica và hàng chíp LED Citizen chạy dọc thân đèn bởi vậy đèn tuýp led mang lại rất nhiều ưu điểm vượt trội:

 • Về khả năng tiết kiệm điện lên đến 60% (bóng tuýp led T8 1,2m 18W tương đương với bóng tuýp huỳnh quang 36W + công suất chấn lưu + công suất tắc te).
 • Tuổi thọ gấp 5 lần bóng đèn tuýp huỳnh quang truyền thống.
 • Đèn tuýp Led không chứa bột huỳnh quang, không chứa chất độc hại đảm bảo thân thiện với môi trường.
 • Ánh sáng phát ra đều, liên tục, không nhấp nháy gây cảm giác mỏi mắt.
 • Sản phẩm đèn tuýp Led dễ dàng thay thế cho đèn tuýp truyền thống mà không cần thay thế máng đèn(chỉ cần bạn tháo rời tắc te trên máng, tháo rời chấn lưu điện tử trên máng đèn truyền thống) là bạn đã có thể lắp chiếc đèn tuýp led để chiếu sáng mà không lo chập cháy.

Trước đó ở bài viết: Bạn đã thay bóng tuýp huỳnh quang bằng bóng tuýp LED T8 chưa? chúng tôi đã giới thiệu đến các bạn, ở bài viết này chúng tôi sẽ chia sẻ tiếp tới quý bạn.

Đèn tuýp T5 và kích thước chân cắm

Đèn tuýp huỳnh quang T5 có đường kính 0.625 inch (16mm). Các chân kết nối ở mỗi đầu của một ống huỳnh quang T5 cách nhau 5mm. Nó được gọi là G5, vì các chân cách nhau 5mm. Đèn tuýp LED T5 bán trên Amazon sẽ thường có tên “T5”.

Đèn tuýp T8 (bao gồm cả T10 và T12) và kích thước chân cắm

Đèn tuýp T8 ống huỳnh quang có đường kính rộng hơn, khoảng cách 1 inch (2,5cm). Các chân kết nối ở mỗi đầu của một ống huỳnh quang T8 cách nhau 13mm. Nó được gọi là G13, vì các chân cách nhau 13mm.

Lưu ý rằng các ống huỳnh quang T10 và T12 cũ hơn chia sẻ cùng một cơ sở G13 như ống T8 – vì vậy đèn thay thế LED T8 sẽ hoạt động tốt trong các thiết bị T10 hoặc T12.

Chọn đúng bóng đèn theo 02 cách: loại tương thích với Ballast, hoặc loại dùng điện áp trực tiếp không qua Ballast

Có hai loại đèn tuýp LED chính – tương thích với Ballast, hoạt động với chấn lưu huỳnh quang hiện tại và loại hoạt động trực tiếp với điện áp( không qua Ballast), yêu cầu chấn lưu phải được bỏ qua hoặc bị loại bỏ. Chọn một đèn huỳnh quang LED tương thích Ballast tương thích với đèn huỳnh quang trực tiếp, cắm và chạy.

Đối với hầu hết các trường hợp, đèn LED tương thích của Ballast là sự lựa chọn tốt hơn do cài đặt cực kỳ dễ dàng. Tuy nhiên, đèn LED Bypass của Ballast có chi phí thấp hơn, nhưng cần phải bỏ qua chấn lưu.

Tương thích Ballast: Cài đặt plug and play rất dễ dàng

Đèn tuýp LED loại Bypass là loại đèn LED cực kỳ dễ lắp đặt – chỉ cần tháo ống huỳnh quang và lắp vào bộ máng đèn huỳnh quang T5 hoặc T8.

Nếu chấn lưu bên trong của bộ đèn của bạn bị hỏng, đèn tuýp LED đèn vẫn có thể hoạt động, khi chấn lưu được lấy ra hoặc bỏ qua nó. Đó là lý do tại sao chúng đôi khi được gọi là Universal – họ làm việc với một chấn lưu làm việc tại chỗ, hoặc với chấn lưu và được cấp nguồn trực tiếp bằng dây dẫn gia đình.

Chấn lưu Ballast: Chi phí thấp hơn, nhưng cần phải bỏ qua / loại bỏ chấn lưu từ bộ đèn

Đèn tuýp LED của đèn Ballast Bypass có chi phí thấp hơn so với bóng đèn tuýp LED tương thích của Ballast, nhưng yêu cầu cần phải tháo bỏ hoặc bỏ qua chấn lưu trước khi sử dụng. Chấn lưu là một thành phần điện tử điều chỉnh dòng điện trong các ống huỳnh quang. Đèn tuýp LED không cần chấn lưu, vì chúng có thể được cung cấp trực tiếp(trên bất kỳ điện áp nào giữa 75V và 280V).

Bỏ qua máng đèn Ballast sẽ tiết kiệm 20% năng lượng

Nếu bỏ qua chấn lưu(không dùng chấn lưu) thì có thể tiết kiệm tiền điện khi tiết kiệm năng lượng hơn – đèn tuýp LED dài 4 foot sẽ tiêu thụ 22W nếu dùng với chấn lưu, nhưng chỉ 18W nếu chấn lưu được bỏ qua. Điều này đúng với đèn tuýp LED tích hợp Ballast bên trong, có thể sử dụng có hoặc không có chấn lưu, và đèn sử dụng Ballast Bypass sẽ không bị nhấp nháy nếu sử dụng với chấn lưu cân bằng.

Bộ đèn T10 và T12 cần được loại bỏ chấn lưu

Tại các gia đình đang sử dụng các thiết bị máng đèn cũ T10 và T12 có ballast bên trong nên cần loại bỏ nó, ngay cả khi sử dụng đèn tuýp LED tương thích với Ballast.

Cách tháo bỏ chấn lưu

Loại bỏ hoặc bỏ qua chấn lưu rất đơn giản chỉ là đấu lại dây của bộ đèn cũ. Điều này có vẻ đáng sợ, nhưng thực sự là khá đơn giản và có thể được thực hiện với các công cụ thông thường.

Có một vài lưu ý cân nhắc quan trọng trước khi tháo máng đèn, chẳng hạn như liệu có sử dụng được đèn tuýp LED đấu nối đôi, hoặc có đèn LED đơn. Điều quan trọng là làm theo hướng dẫn.

Dưới đây là video hướng dẫn cách làm thế nào để đấu nối loại bỏ qua các chấn lưu trong đèn huỳnh quang của bạn.

Xem video:

Đèn tuýp LED chiếu sáng sau khi đấu nối so với lúc trước sử dụng bóng tuýp huỳnh quang

Here you see my single installed LED tube light, on the left, and on the right, two T8 fluorescent tube lights. Even just one LED tube light is comparable in brightness to two fluorescent tube lights.

Ở đây bạn nhìn thấy đèn tuýp LED đơn được lắp đặt ở bên trái và bên phải là hai đèn huỳnh quang T8. Chỉ cần một bóng đèn tuýp LED có thể so sánh được với độ sáng tới hai bóng đèn huỳnh quang.

Dưới đây là hình ảnh của một bóng đèn tuýp LED T8 gắn trên bên trái, so với hai đèn huỳnh quang ở bên phải. Ngay cả khi chỉ có một đèn tuýp LED T8 sáng hơn cả 2 bóng tuýp huỳnh quang. Đèn tuýp LED có vẻ sáng hơn và tôi không nhận thấy bất kỳ hiện tượng nhấp nháy. Mất khoảng một giây để ánh sáng bật lên.

Khi lắp xong một đèn tuýp LED và có vẻ như sáng tương đương hai bóng đèn huỳnh quang, cuối cùng tôi đã quyết định lắp đặt bóng đèn tuýp LED thứ hai trong bộ đèn huỳnh quang thứ hai, thay thế hai bóng đèn tuýp mà bạn nhìn thấy ở phía bên tay phải của hình trên.

Có lẽ tôi sẽ không làm điều này trong các khu vực khác của ngôi nhà, nhưng vì đây là phòng giặt là nên tôi cần làm giảm tiêu thụ năng lượng của thiết bị từ 178W khi sử dụng ống huỳnh quang đến 32W.

Vì vậy, nếu bạn đã bao giờ tự hỏi “Bạn có thể thay thế bóng đèn huỳnh quang bằng bóng đèn tuýp LED?” Câu trả lời là , và không có lý do gì để không đặt hàng ngay một vài bóng đèn tuýp LED hôm nay.

Bộ Đèn LED Tuýp Humitsu T8-18W

Bộ Đèn LED Tuýp Humitsu T8-24W

Combo 04 bóng đèn tuýp LED Humitsu T8-1M2-18W


Bài viết nguyên gốc: 

Can You Replace Fluorescent Tubes With T8 LED Tube Light?

My Case Study: LED Tube Lights saved me money

The fluorescent light fixture in the laundry room of our house started to flicker horribly, turning our normally cheery laundry room into a room our kids called a haunted house.

I did some research and learned that, although the bulbs probably needed to be replaced, the ballast in our fluorescent light fixture was burnt out and also needed to be replaced. The replacement ballast would cost $30, and two new T8 fluorescent tube lights would cost $10.

I’m a big advocate of LED lighting, and I wondered, can you replace fluorescent tubes with leds? I decided to do a quick search on Amazon for T8 LED fluorescent tube replacement. I discovered I could save at least $20, since I would no longer need to replace the ballast, and the LED tube light would be at least 50% more energy efficient than the already efficient fluorescents, saving me money in the future.

I immediately purchased the LED tube light and am very glad I did. Since I believe in paying it forward, I wrote this article to help others learn about the superiority of LED tube lighting compared to fluorescent tube lighting.

There are many LED fluorescent tube replacement benefits, including lower energy consumption, longer bulb life, and brighter, flicker free light. T8 led tube light benefits.

There are many LED fluorescent tube replacement benefits, including lower energy consumption, longer bulb life, and brighter, flicker free light. T8 led tube light benefits.

Combo 04 bóng đèn tuýp LED Humitsu T8-1M2-24W

Top 4 reasons why you should replace fluorescent lights with LED tube lights

 1. Save Electricity – LED tube lights are on average 30% more efficient than fluorescent. Furthermore, since many people replace 2 fluorescent tubes with 1 T8 led replacement tube, the electricity savings can be much higher.
 2. Longer Life – LED tube lights last 50,000+ hours before burning out, vs 30,000 hours for fluorescent tubes. Furthermore, unlike fluorescent, LED tube lights don’t get dim as they age, and don’t develop flickering or dark spots.
 3. Brighter, Better Quality Light – Not only are LED tube lights noticeably brighter than fluorescent tubes, they also lack the flicker that many fluorescent tubes have. Most people report preferring the light quality of LED tube lights, which are available in multiple light spectrums from cold to warm.
 4. Mercury Free, Not Fragile – LED tubes contain no toxic materials, unlike fluorescent, which contain mercury and must be disposed of carefully. Also, LED tubes are very sturdy, and won’t shatter like fluorescent tubes.

How to choose the right LED tube light for your fluorescent light fixture

LED tube lights come in many variations, and looking through all the options available on Amazon can seem daunting. However, there are only three steps to choosing the right LED tube light:

Choosing the right LED tube light: 3 steps

 • Choose the right tube length (usually 4 feet)
 • Choose the correct pin size
 • Choose Ballast Compatible or Ballast Bypass

Measure the pin size of your fluorescent light fixture to determine whether you need T8 or T5 led tube light

To choose the right LED tube light, you’ll need to know the pin size of your light fixture: T5, or T8. Most fluorescent ceiling fixtures in modern buildings are compatible with T8 pins: however, newer or recently retrofitted buildings may have the more modern T5 fixture.

Measure the tube diameter and / or distance between pins to be certain you need a T8 or T5 LED tube light before ordering your T8 or T5 led tube lights.

To determine whether you need a T8 or T5 LED tube light type, either measure the diameter of the tube, or remove the bulb and measure the distance between the pins.

To determine your LED tube light pin size, measure the diameter of the fluorescent tube, or remove the tube from the fixture and measure the distance between the pins.

To determine your LED tube light pin size, measure the diameter of the fluorescent tube, or remove the tube from the fixture and measure the distance between the pins.

T5 tube / pin size

T5 fluorescent tubes are 0.625 inches (16mm) in diameter. The connector pins on each end of a T5 fluorescent tube are 5mm apart. It’s called a G5 base, since the pins are 5mm apart. T5 LED tube lights sold on Amazon will usually have “T5” in the name.

T8 (including T10 and T12) tube / pin size

T8 fluorescent tubes are wider in diameter, at 1 inch (2.5cm). The connector pins on each end of a T8 fluorescent tube are 13mm apart. It’s called a G13 base, since the pins are 13mm apart. Note that older model T10 and T12 fluorescent tubes share the same G13 base as T8 tubes – so a T8 LED replacement tube light will work just fine in a T10 or T12 fixture.

Choosing the right light Step #2: Ballast compatible, or Ballast Bypass (Direct line voltage)

There are two main varieties of LED tube lights – Ballast Compatible, which work with the existing fluorescent fixture ballast in place, and Ballast Bypass, which require the ballast to be bypassed or removed. Choose a Ballast Compatible LED fluorescent tube replacement for a direct swap, plug and play led tube light.

For almost all cases, Ballast Compatible LED tube lights are a better choice, due to their extremely easy installation. However, Ballast Bypass LED tube lights are lower cost, but require the ballast be bypassed.

For almost all cases, Ballast Compatible LED tube lights are a better choice, due to their extremely easy installation. However, Ballast Bypass LED tube lights are lower cost, but require the ballast be bypassed.

Ballast Compatible: Very Easy plug and play installation

Ballast Bypass type LED tube lights are extremely easy to install – just unscrew the fluorescent tube, and screw in the T5 or T8 led fluorescent tube replacement. They are true plug and play led tubes lights.

If the ballast in your light fixture burns out, Ballast Bypass LED tube lights can still operate, once the light fixture ballast is removed or bypassed. This is why they’re sometimes called Universal – they work with a working ballast in place, or with the ballast removed, and powered directly by household wiring.

Ballast Bypass: lower cost, but requires bypassing / removing ballast from light fixture

Ballast Bypass LED tube lights are slightly lower cost than Ballast Compatible LED tube lights, but require the light fixture ballast to be removed or bypassed before they can be used. The ballast is an electronic component which regulates the electrical current in fluorescent tubes. LED tube lights do not require a ballast, since they can be powered directly by household wiring (on any voltage between 75V and 280V).

Bypassing the Ballast results in 20% energy savings

Bypassing the ballast has the added advantage of saving you money by being more energy efficient – a typical 4 foot long LED tube light will consume 22W if used with a ballast, but only 18W if the ballast is bypassed. This is true for both Ballast Compatible LED tube lights, which can be used with or without a ballast, and Ballast Bypass LED tube lights, which can only be used with the ballast bypassed.

T10 and T12 fixtures must have ballast bypassed

Older T10 and T12 fixtures always require ballast to be bypassed, even when using a Ballast Compatible LED tube light.

How to remove or bypass ballast

Removing or bypassing the ballast involves some simple re-wiring of the light fixture. This sounds intimidating, but is actually quite simple and can be done with common tools.

There are a few important considerations when removing the ballast, such as whether to use Double Ended Powered, or Single Ended Powered LED tube lights. It’s important to follow a guide.

Below is a video demonstrating how to remove / bypass the ballast in your fluorescent light fixture:

Certifications and Qualifications to look for

To be certain the LED tube light you buy has passed regulatory safety approval, look for the following qualifications:

 • DLC qualified – makes eligible for state and nationwide rebate programs
 • UL Certified – ensures light has been tested and approved by UL

LED tube light before / after

Here you see my single installed LED tube light, on the left, and on the right, two T8 fluorescent tube lights. Even just one LED tube light is comparable in brightness to two fluorescent tube lights.

Here you see my single installed LED tube light, on the left, and on the right, two T8 fluorescent tube lights. Even just one LED tube light is comparable in brightness to two fluorescent tube lights. | Source

Getting back to my personal case study, I ordered LED tube lights free shipping using Amazon Prime, and the lights were delivered to my doorstep about 36 hours later.

Here is a picture of just one T8 LED tube light, installed on the left, compared to two fluorescent tube lights, on the right. Even just one LED tube light is brighter than both the fluorescent tubes. The LED tube also seems brighter, and I don’t notice any flickering. It takes about a second to warm up before it turns on, which doesn’t bother me in the least.

Since one LED tube seemed as bright as two fluorescents, in the end I decided to install my second LED tube in my second fluorescent light fixture, replacing the two tubes that you see on the right hand side of the picture above. I probably wouldn’t do this in other areas of the house, but since this is the laundry room I don’t mind the asymmetry, and love the reduction in the energy consumption of the fixture from 178W when it used fluorescent tubes, to 32W, using just two LED tubes.

So, if you’ve ever wondered “Can you replace fluorescent tubes with LEDs?” The answer is yes, and there’s no reason not to order some today.

Price of LED tube light lowest in years

Fives years ago, when LED tube lighting began to become available on the market, the prices were prohibitively high. But today, the prices are low enough that, with energy savings and much longer service life, the price of led tube light pays itself off quickly.

4 foot led tube light price, in particular, is lower than it’s been in years, thanks to the popularity of 4 foot fluorescent ceiling fixtures in office and commercial buildings. T8 LED tube light price, for example, is as low as $10 per tube on Amazon, which is roughly double the cost of a T8 fluorescent tube. But, the LED tube will save about $5 / year in electricity cost. So, replacing fluorescent bulbs with LED now can result in net savings within one year, and saving money for years in the future.

by Jamie Graham

Trả lời

Main Menu